Magyarországon csak olyan elektronikus cigaretta forgalmazható, amely nem tartalmaz meghatározó ízesítő anyagot. Az Elf Bar piaci hatását meglovagolva azonban folyamatosan jelennek meg újabb és újabb ízesített elektronikus cigaretták, ilyen a Poco Bar vagy a Tornado Bar. Ezekben a termékekben is ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, de itt még nagyobb kapacitással kínálják, egy darab nikotintartalma akár száz doboz cigarettáéval is felér.

A NAV Pest vármegyei adóellenőrei a közösségi oldalakon folyamatosan figyelik az ilyen termékek adásvételével foglalkozó többezres csoportokat. Az utóbbi napokban két kereskedő ellen is eljárást indítottak.

Az egyik esetben a revizorok rendeltek a hirdetőtől, de átvételkor – bár az eladónak van vállalkozása – számlát nem kaptak. Az eladó ellen adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység, és jövedéki jogsértés miatt is eljárást indítottak, és az illegális e-cigarettákat lefoglalták.

A másik esetben az árus, aki a rendelés előtt küldött üzenetében akár nagyobb tételű beszerzésre is vállalkozott, komplett vizsgálatra számíthat, mivel vélhetően hasonló, illegális tevékenységből szerzi jövedelmét.

Az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt kiszabható NAV-bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújtja a magánszemély eladót.

A NAV a fiatalok védelmében továbbra is fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal