Mivel egyre többen vásárolnak interneten keresztül, így a Magyar Posta Zrt. által Európai Unión kívülről szállított küldemények száma is nő. A forgalommal együtt a posta adminisztrációs terhei is nőttek, és ha a küldeményeken feltüntetett adatok hiányosak, a megszokottnál tovább tart a kézbesítés.

A NAV Repülőtéri Igazgatóság (Igazgatóság) tapasztalata szerint egyre többen rendelnek különböző internetes portálokon keresztül árut. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltatón keresztül történik, a postaforgalomban érkező küldemények kezelését a Magyar Posta Zrt. (posta) látja el.

Ha az áruk az Európai Unión[1] kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) érkeznek, azokat kötelező vámkezeltetni, amit megbízás alapján – anyagi ellenszolgáltatás fejében – a postai szolgáltató végez. Fontos, hogy a postának lehetősége van a vámkezelés elvégzésére megbízás nélkül is, ezt érdemes a postával előzetesen egyeztetni.

Magánszemélyek a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeikre az eVÁM weboldalán keresztül ingyenesen vám-árunyilatkozatot nyújthatnak be.

Az e-kereskedelemmel kapcsolatos további információk a https://nav.gov.hu/nav/vam/e-kereskedelem oldalon találhatók.


[1] Az Európai Unió részének tekintendő Észak-Írország is.