Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
1+1% - Évről évre több jut a civileknek
2009.09.15.

A személyi jövedelemadóból idén érvényesen felajánlott 1+1%-ok összege meghaladja a 16,6 milliárd forintot, amelyen ez évben 29.741 kedvezményezett osztozik. A szja 1+1 %-áról érvényesen rendelkező 1,68 millió magánszemély felajánlásából 29.570 civil szervezetnek, 169 egyháznak és 2 kiemelt költségvetési előirányzatnak jut. Ez évben 4,6 millió adófizető magánszemély 32,8 milliárd forintról rendelkezhetett volna, de mindössze 39%-uk, azaz 1,8 millió ember élt a lehetőséggel.

Archív: 2011.01.31.

Az APEH 2009. szeptember 1-jéig küldte meg a tájékoztató, illetőleg a felhívó-tájékoztató levelet a kedvezményezettekhez. A civil szervezetek a felhívó-tájékoztató levélben kaptak tájékoztatást a felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint arról, hogy a tájékoztató kézbesítését követő 30 napon belül igazolniuk kell a törvényi feltételek meglétét.  Amennyiben a kedvezményezettek a felhívó-tájékoztató levél kézbesítését követően 30 napon belül igazolják a törvényi feltételek meglétét, az APEH a részükre felajánlott összeget 30 napon belül, de legkésőbb december 15-ig átutalja.

Idén a potenciális nyilatkozók 39 %-a, azaz 1,8 millió magánszemély rendelkezett személyi jövedelemadója 1, illetve 1+1 százalékáról. A rendelkezők 94 %-a, vagyis 1,7 millió magánszemély tett felajánlást nulla forintnál nagyobb 1 %-ról. Azok ugyanis, akiknek nem volt összevonás alá eső jövedelme, vagy a személyi jövedelemadó bevallásukban, munkáltatói elszámolásukban, vagy egyszerűsített bevallásukban 0,- forint szerepelt az összevont adóalap kedvezményekkel csökkentett adójaként, kizárólag 0,- forint összegű felajánlást tehettek.

Valamennyi érvényes technikai számmal rendelkező egyház részesült a felajánlásokból. 169 egyháznak 790 ezer nyilatkozat alapján 4,9 milliárd forintot ajánlottak fel a magánszemélyek. Az egyházak felajánlott összeg nagysága szerint csökkenő sorrendjét tekintve megállapíthatjuk, hogy az „első öt helyen” – az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva - egy változás történt. Az ötödik helyre a Magyarországi Baptista Egyház került „helyet cserélve” a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével. A legtöbb felajánlás továbbra is a Magyar Katolikus Egyháznak érkezik (a 2009-es felajánlásokból csaknem 3 milliárd forint), ezután következik a Magyar Református Egyház (1 milliárd forint felett), a Magyar Evangélikus Egyház (304 millió forint), a Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége (84 millió forint), és a Magyarországi Baptista Egyház (73,6 millió forint).

Egyházaknak felajánlott 1%-ok összesen:

2007.

 4,3 milliárd Ft

2008.

 4,9 milliárd Ft

2009.

4,9 milliárd Ft

A kiemelt költségvetési előirányzatokra 289 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, a felajánlott összeg meghaladta az 1,9 milliárd forintot. A legtöbben „A gyermekszegénység elleni programot” támogatták összesen 1,5 milliárd forinttal, míg a „Nemzeti Tehetség Programra” 404 millió forintot ajánlottak fel.

A civil szféra javára 1,6 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett. A 29.570 civil szervezetnek több mint 9,7 milliárd forint „érkezett”.

A „hibásan” kitöltött nyilatkozatok száma miatt növekedett az érvénytelen felajánlások száma is a korábbi évekhez képest. Az idén 223 ezer felajánlást kellett érvénytelenítenie az adóhatóságnak, mert beküldője határidőig nem fizette be személyi jövedelemadóját vagy határidő után küldte be rendelkező nyilatkozatát, illetve több kedvezményezettet is megjelölt nyilatkozatában.