Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Az útdíjon bukott meg a bűnbanda
2018.11.22.

Archív: 2019 .04.30.

Milliárdos nagyságrendű, egyebek mellett az útdíjfizetés kijátszására épülő költségvetésicsalás-sorozatot számolt fel a NAV. A bűnszervezet irányítói házi őrizetben vannak, vagyonuk, mintegy félmilliárd forint értékben zár alá került. A nyomozás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai alapján indult.

Súlyos bűncselekmények felgöngyölítésében is fontos szerepe lehet a magyar fejlesztésű, országos lefedettségű, elektronikus útdíj-rendszernek. A NÚSZ 45 autóval és 126 ellenőrző kapuval 0-24 órában gyűjt adatot a járművekről. Az állami vállalat portáljai 340 forgalmi sávot figyelnek 1200 kamerával. Az így szerzett adatok értékes információval szolgálnak más állami ellenőrzési rendszerek számára.

Egy nemrég kiiktatott bűnszervezet stróman cégek nevében végzett árufuvarozást, amiről ugyancsak a stróman cégek nyújtottak be bevallást a NAV-hoz, de az adót és az útdíjat senki nem fizette meg. Csak a meg nem fizetett útdíjak utáni bírság összege eléri a mintegy 3,5 milliárd forintot. Ennek behajtása rendre eredménytelen volt a vagyontalan cégek közbeiktatása miatt.

A fél országot érintő akcióban a NAV Észak-alföldi, Közép-magyarországi, valamint Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága pénzügyi nyomozói IT szakemberek és bevetési járőrök bevonásával 16 helyszínen tartottak házkutatást. A lefoglalt tárgyi bizonyítékok mellett a bűnbanda teljes könyvelését, valamint elektronikus levelezését is lementették a számítógépekről.

A nyomozók öt gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, akik közül a bűnszervezet két irányítója házi őrizetbe került. A NAV zár alá vette az elkövetők bankszámláit, ezek értéke a házkutatások során lefoglalt készpénzzel és nagy értékű autókkal együtt félmilliárd forintra rúg.

Az elkövetők bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt akár 20 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására számíthatnak.