Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Illegálisan érkeztek a potencianövelők és a növekedési hormonok
2018.12.14.

Archív: 2019.02.28.

A NAV munkatársai mintegy 900 kilogramm különféle potencianövelőt, vágykeltő tablettát, valamint tömegnövelő hormonokat találtak egy Szingapúrból érkező légi szállítmányban.

Feltételezhetően engedély nélkül importált különböző potencianövelő és vágykeltő gyógyszereket, valamint testtömegnövelő hormonokat az a magyar vállalkozás, akinek a részére érkező, Szingapúrban feladott légi szállítmányban a pénzügyőrök mintegy 900 kilogramm, több mint 20 ezer doboz, fogyasztásra kiszerelt tablettát találtak.

A NAV munkatársai megkeresték a tabletták importját és forgalmazását engedélyező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), ahol megállapították, hogy az importőr nem rendelkezik a potencia- és tömegnövelők beszerzésére, behozatalára vonatkozó gyógyszerhatósági engedéllyel.

Az áru címzettje úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországon keresztül érkező szállítmányt nem Magyarországon szerette volna piacra dobni, hanem azt Bosznia-Hercegovinába akarta továbbszállítani.

A gyógyszerek beszerzésével, behozatalával, megrendelőhöz való eljuttatásával kapcsolatos valamennyi tevékenység kizárólag csak gyógyszer-nagykereskedelmi engedély birtokában végezhető, azonban a magyarországi címzett ilyen engedéllyel nem rendelkezett, ezért a pénzügyőrök engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység megalapozott gyanúja miatt büntető feljelentést tettek.

A potencia- és tömegnövelő gyógyszerek illegális nemzetközi kereskedelme akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.