Egyre népszerűbb az automatikus részletfizetési kérelem

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőjével (ONYA) könnyen, egyszerűen már akár kávézás közben is beküldhetők a kérelmek a NAV-hoz.  

A program júliusi bevezetése óta egyre több ügyfél választja az AUTRESZ-adatlapot, amiből hetente 8-10 érkezik be a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságra. A rendszer az eddigi tapasztalatok alapján kiválóan működik, az űrlap kitöltésével kapcsolatban probléma eddig nem merült fel.

Mindössze egy ügyfélkapus regisztráció szükséges és bármely okoseszközről, pár koppintással elintézhető számos ügy az itt kitölthető űrlapon. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, ezért ezeket az adatokat külön nem kell felvinni. A kitöltés így rendkívül egyszerű, pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról történő lemondás is csupán egyetlen mozdulat.

Természetes személyként részletfizetés kérhető egy évben egyszer, maximum egymillió forintos tartozásra, legfeljebb 12 hónapra. A megbízhatónak minősített gazdálkodók pedig nettó hárommillió forintot el nem érő tartozásra kérhetnek évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi futamidőre részletfizetést vagy fizetési halasztást. Mindezt 0 százalék THM-mel, azaz elbírálási költség nélkül és kamatmentesen. A döntést a NAV az ügyfélkapura küldi, így a határozat átvétele, letöltése sem vesz igénybe több időt egy kávészünetnél. A pozitív elbírálás után nincs más teendő, mint a törlesztőrészleteket határidőben fizetni. Ezt azonban nem ajánlott elmulasztani, mert akkor a kedvezmény érvényét veszti.

Az ONYA ezen a weboldalon, vagy a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból érhető el.