Adótudatosságra nevel a NAV

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2014 szeptemberében indította el azt a kezdeményezését, amellyel a középiskolások körében a közteherviselés tudatosítását, az adótudatosság fontosságának átadását célozza meg. Az idén már nyolc középiskolában vértezhették fel magukat a tanulók adózási ismeretekkel.

A program keretében a jelentkező középiskolák által kijelölt (jellemzően végzős) osztályokban háromszor kilencven perces órákat tartanak. A diákok megismerkedhetnek a főbb adófajtákkal, néhány fontos adózási fogalommal, az adózás történetével.

Tavaly 14 iskola összesen mintegy 25–30 osztályában formálták az adózásról kialakult szemléletet a NAV munkatársai. Az idén folyamatosan nő a jelentkezők száma, az első oktatási turnusban már 8 iskolában ismerkedhettek a tanulók a NAV munkájával.

Az előadások elsődleges célja, hogy az oktatás végére a diákokban tudatosuljon, hogy mi az a közteherviselés, milyen adók léteznek hazánkban, ki alkotja az adótörvényeket, és ki hajtja végre azokat. Fontos, hogy megértsék, a NAV elsősorban szolgáltat, nem pedig büntet. Mindezt játékos módszerekkel, csoportmunkával szeretné a hivatal elérni, félredobva a hagyományos oktatás és számonkérés módszereit, egy teljesen új, modern elképzeléssel, mégis arra törekedve, hogy a témával kapcsolatos ismereteket a diákok magukévá tegyék, és adótudatos felnőtt váljék belőlük. A tréningekkel kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak, a diákok aktívan vesznek részt a játékos feladatokban és rengeteg kérdéssel bombázzák az előadókat.

NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága