Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük adószámlájukat, és az esetleges adótartozást célszerű még idén rendezniük. Az a katás ugyanis, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan adózási mód, amely a vállalkozások meghatározott köre számára a hagyományos adózással összehasonlítva lényegesen egyszerűbb adózással és kevesebb adminisztrációval jár. Népszerűségét mutatja, hogy Komárom-Esztergom megyében az elmúlt években folyamatosan nőtt a kataalanyok száma, míg 2017 év végén hatezer-ötszázan, jelenleg nyolcezer-négyszázan adóznak a kata szerint. 

Az év végéhez közeledve minden kisadózó vállalkozásnak érdemes odafigyelni az adószámlájára, ugyanis ha a nyilvántartott nettó adótartozása az év utolsó napján meghaladja a százezer forintot, megszűnik a kataalanyisága. Ugyanakkor a NAV visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről hozott határozatát akkor, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozásának teljes összegét e határozat véglegessé válásáig megfizeti. Az adószámla egyenlegét a legegyszerűbben elektronikusan, az eBEV Portálon lehet nyomon követni.

Érdemes figyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, továbbá ha jövedéki bírságot állapít meg.

A kata hatálya alá év közben is be lehet jelentkezni, de ha valaki január 1-től már a kata szerint szeretne adózni, december 31-ig jelentkezhet be.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatban a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) további hasznos információk találhatók a 61. számú információs füzetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon is lehet érdeklődni.