Idén is sokan dolgoznak egyszerűsített foglalkoztatással

Továbbra is népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, hiszen mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára előnyös feltételeket biztosít. Győr-Moson-Sopron megyében a munkáltatók idén eddig több mint 33 ezer munkavállalót alkalmaztak ilyen formában.

Az őszi betakarítások idején a gazdálkodóknak több munkaerőre van szükségük, mint máskor. A legjobb megoldás az átmeneti létszámnövelésre az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás, amely az idénymunkások alkalmazásának legcélszerűbb módja.

A foglalkoztatási forma előnyös a munkáltató szempontjából, hiszen egyszerű a bejelentése, alacsony az adóterhelése és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkáknál. A munkavállalóknak pedig az így ledolgozott napjait is figyelembe veszik a nyugdíj kiszámításakor, továbbá az így szerzett jövedelmeiket csak akkor kell adóbevallásukban szerepeltetni, ha azok meghaladják a mentesített keretösszeget. A NAV által minden évben elkészített szja-bevallási tervezet ráadásul automatikusan tartalmazza ezeket a jövedelmeket is.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, illetve alkalmi munkára lehet alkalmazni. A munkáltatónak a munkaviszony minden naptári napjára, munkavállalónként mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forintot, alkalmi munka esetén 1000 forintot, filmipari statiszta alkalmi munkája esetén pedig 3000 forintot kell fizetnie. A befizetést a foglalkoztatást követő hónap 12-éig kell teljesíteni.

Egy munkáltató mezőgazdasági idénymunkára ugyanazt a munkavállalót maximum 120 napra alkalmazhatja egyszerűsített foglalkoztatással egy naptári éven belül. A feleknek elég szóban megállapodniuk, de a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nál a foglalkoztatást. A bejelentés megtehető elektronikusan a 18T1042E jelű, NAV honlapjáról letölthető adatlap beküldésével, telefonon a 185-ös számon, vagy akár mobilalkalmazással.

A bejelentést szigorúan a munkavégzés kezdete előtt kell teljesíteni, és a módosításra, visszavonásra a bejelentéstől számított 2 órán belül van lehetőség. Az a munkáltató, amelyik nem jelenti be idénymunkása foglalkoztatását, bírságra számíthat, amelynek kiszabásakor a NAV az eset valamennyi körülményét mérlegeli.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 4359 munkáltató több mint 41 ezer főt, míg idén augusztus végéig 3105 munkáltató több mint 33 ezer munkavállalót alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatással. A tapasztalatok szerint az őszi hónapokban is jelentősen növekszik a bejelentések száma.

További részletek a NAV honlapján, a 46. számú információs füzetben olvashatók.