Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékából részesülni?
2007.02.08.
2007/16-17.

Archív: 2008.06.01.

Általános tudnivalók Következő>>

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy az összevont adóalapjának a kedvezmények levonása után ténylegesen megfizetett adójából 1-1%-ot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttasson. Ez nem kötelező, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, akkor erről rendelkező nyilatkozatot kell adnia, mégpedig külön-külön a két "1%"-ról, vagy csak az egyikről.

Aki adóbevallást ad be, a rendelkező nyilatkozat-nyomtatványokat (2 db-ot) a bevallási nyomtatvány-csomagban találja meg. Ha a bevallását elektronikus úton nyújtja be, lehetősége van a rendelkező nyilatkozatát is ezen a módon eljuttatni. Amennyiben a munkáltatójától kéri az adójának megállapítását, vagy adóját az adóhatóság állapítja meg, ügyfélszolgálatainkon kérhet rendelkező nyilatkozat-űrlapot, de az is megfelelő, ha ugyanolyan méretű lapon jelöli meg a kedvezményezett adószámát vagy technikai számát és nevét (az utóbbi nem kötelező).

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik "1%" nem osztható meg, de nem is vonható össze. Ha valamelyik csoportból nem választ az adózó kedvezményezettet, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot adjon be, mert az "egyik 1%" nem irányítható át a másik csoportban lévő kedvezményezettek javára. Az azonos körből választott két kedvezményezett javára tett rendelkező nyilatkozat mindegyike érvénytelen.