Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
11 milliárdos büntetőügyben 75 ember ellen javasol vádemelést a NAV
2019.05.09.

Archív: 2019.12.31.

Színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot az a bűnszervezet, aminek 75 tagja ellen javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).  Az országos hálózatot kiépítő bűnözői kör amellett, hogy több száz cégnek „segített” milliárdokat elsikkasztani, a költségvetésnek is súlyos károkat okozott a fiktív számlázási láncolat működtetésével.

A bűnszervezet által irányított cégháló hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és – bizonyos százalék fejében – visszajuttatták szerződőpartnereiknek. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a „hirdetők” költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték.

Az elkövetők által működtetett számlagyár összesen több mint 11 milliárd forintot tüntetett el. A pénzeket papíron több bukócégen keresztül futtatták át. A láncolat végén, szintén csak papíron, a bűnszervezet egyes tagjainak, mint magánszemélyeknek fizettek ki megbízási díjakat, így zárva le a kialakított számlázási kört. Ezeket a több százmilliós, esetenként évi többmilliárdos összegeket a megbízottak szja-bevallásaikban feltüntették, de adót nem fizettek utána.

A NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a hálózat felszámolására szervezett háromnapos akciójában – összesen 227 helyszínen – országosan 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A bűnszervezet két irányítóját a Merkúr Bevetési Egység fogta el, és további 19 gyanúsítottat is előállítottak, közülük heten letartóztatásba kerültek. Az egyik átkutatott családi házban a nyomozók egy cannabis-ültetvényt is találtak.

A költségvetésnek okozott mintegy két és fél milliárdos kár megtérítésére az akcióban a pénzügyi nyomozók ingatlanokat, ingó vagyont foglaltak, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. A gyanúsítottak ezen felül közel 400 millió forintot fizettek be önkéntes megtérítésként, ezzel a teljes vagyonbiztosítás értéke csaknem másfél milliárd forint.

A NAV összesen 75 gyanúsítottal szemben javasol vádemelést, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.