RangAdó
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010.03.29.
Komáromi győzelem a RangAdó 2 Szuperdöntőjében

A komáromi K-EMÖ Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakközépiskola tax(i) nevű ötfős csapata nyerte az APEH által meghirdetett, a fiatalok adótudatosságát növelő vetélkedő, a RangAdó Szuperdöntőjét szombaton.

Archív: 2011.01.01.

Második a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium XMS csapata lett. Harmadik helyen a hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola Rangfalók csapata végzett. A negyedik helyet a szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskolát képviselő „Tám-adók” csapata szerezte meg.

Az APEH második alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versengését, amire az ország 250 középfokú oktatási intézményéből csaknem 500 csapat jelentkezett. Az 5 fős csapatok először 3 internetes fordulóban vettek részt, majd a legeredményesebbek a regionális fordulókon mérték össze tudásukat, ahonnan régiónként 1-1 csapat került be a március elején tartott országos döntőbe. Innen a legjobb 4 csapat érdemelte ki a Szuperdöntőben való részvételt. A végső megmérettetést az MTV 1-es csatornája közvetítette szombaton 17.05 perctől.

A RangAdó elindításával is az volt az állami adóhatóság célja, hogy bővítse a középiskolások adózási ismereteit, javítsa a felnövekvő nemzedék adótudatosságát. A vetélkedő kérdései között adózástörténeti érdekességek, alapvető adózási tudnivalók, az adózók jogai és kötelességei szerepeltek.

A Szuperdöntőben emellett a csapatok például arról is számot adtak, hogy mit jelent számukra az adózás. Meg kellett győzniük az adózás szempontjából érdekes szakma képviselőit, hogy miért teljesítsék adókötelezettségüket. El kellett mutogatni illetve le kellett rajzolni egy-egy adózással kapcsolatos fogalmat. A sok érdekes feladat végrehajtásában támogatást is kaptak a diákok, mindegyik csapat munkáját egy-egy népszerű színész segítette. A hatodik „csapattag” Csányi Sándor, Kovács Patrícia, Nagy Ervin és Stefanovits Angéla volt.

A Szuperdöntő résztvevői és felkészítő tanáraik üdülést nyertek az APEH zamárdi üdülőjében. A győztesek ezen kívül egy-egy laptopot, a második helyezettek IPodot, a „bronzérmesek” fényképezőgépet is nyertek.

A csapatok tudását négy fős zsűri értékelte. A bíráló bizottság vezetője, a RangAdó ötletgazdája, dr. Szikora János, az APEH elnöke. A zsűri tagja volt: Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter, Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa, és Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

 

A NAV weboldalai szerzői jogvédelem alatt állnak.
A honlapon szereplő információk változatlan tartalommal és formában szabadon terjeszthetők.

 
 
rss
1054 Budapest, Széchenyi u. 2. - Telefon:+36 (1) 428-5100