Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A NAV bűnügyi szakterületének 2012. évi eredményei
2013.06.05.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bűnügyi Főigazgatóság

Archív: 2017.12.31.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények által okozott kár legnagyobb részét költségvetési csalással, zömmel adócsalással okozzák a bűnelkövetők. Tavaly összesen 94,86 mrd-ot tett ki a magyar állam kárára elkövetett és felderített jogsértések elkövetési értéke. A NAV pénzügyi nyomozói összesen 121 mrd forint értékű bűncselekményt derítettek fel.

Összes, a NAV pénzügyi nyomozói által felderített bűncselekmény elkövetési értéke (2012)

121 mrd Ft

Költségvetési csalás (zömmel adócsalás) elkövetési értéke

94,86 mrd Ft

Pénzügyi és gazdasági bűncselekmények 2012-ben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elmúlt évének legjellemzőbb bűnügyi eredménye, hogy a felderített bűncselekményekkel okozott kár csaknem egynegyede megtérült. Ez döntően annak köszönhető, hogy a pénzügyi nyomozók ma már nem az esetek számát, hanem az állami költségvetésnek visszaszerzett vagyont igyekeznek növelni.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán már 2011-ben megfogalmazódott, hogy a legfontosabb a bűnözők vagyonának blokkolása. Ez részben az államot ért kár enyhítése, részben a további bűncselekmények megakadályozása miatt fontos.

Tavaly azonban a felderített esetek száma 2011-hez képest döntően nem a célok újrafogalmazása miatt csökkent, hanem elsősorban azért, mert a számvitel rendje megsértésének bizonyos esetei a bűncselekmények közül átkerültek a közigazgatási eljárásban szankcionált cselekmények körébe. Ez több ezres csökkenést is jelenthet a Bűnügyi Főigazgatóság által felderített esetek számában. Mindezt figyelembe kell venni a 2012-es bűnügyi adatok értelmezésekor.